Thursday, September 3, 2009

Salam Ramadhan

macam mana aku leh lupa nak ucap selamat berpuasa kat blog ni. adakah aku sudah tua?

ada satu cerita tentang ramadhan yang syok untuk dipikir semasa kat mrsm pdrm dulu. pertama waktu bersahur dia. jarang-jarang anak melayu yang sanggup berjalan berbuka puasa kat dewan selesa yang jaraknya dalam 3-4 km dari asrama. jarak yang jauh menyebabkan dewan selesa keadaan yang berapa best pada waktu sahur.

kedua yang best bila waktu berbuka puasa. dia punya feeling tuhan jee tahu. syok dia memang best. semua macam tak sabar-sabar nak buka pose. yang tak pose pun buat-buat feeling macam puasa. biasa-biasa budak perempuan yang tak puasa. budak lelaki aku rasa semua puasa. ada beberapa orang yang aku ingat yang buka pose dia macam lumba kereta. baca doa, makan sikit dalam seminit terus berlari pergi masjid. aku dengar cerita teh masjid sama murtabak sana memang best tak patut. manusia yang aku ingat ialah macai. ada pun ada ikut dia sikit-sikit. more kat masjid kem polis tu bukan main feeling lagi beb. lebih-lebih lagi bab teh tarik..aduh..sawan bila ingat...

dan yang paling syok ialah bila time nak balik raya. muka semua berseri-seri pasal dapat balik tiket free. biasanya cikgu nik akan panggil buat perhimpunan kasi penerangan tentang cara-cara nak balik kampung. yang paling berlagak balik raya ialah budak-budak KL. dia punya berlagak tahap, berpakat nak duduk sama-sama dalam bas. ada satu musim bas MARA datang sendiri balik KL. masa dulu lebuhraya tak ada lagi. so dari kulim ke KL jauhnya bukan main.

apa lagi syok tentang puasa bulan puasa di MRSM? aku dah lupa....

selamat berpuasa

12 comments:

citypullagro said...

seronoknya kekadang leh makan ngan homeroom.. set meja ikut kumpulan.. merasa mhakan laki pompuan lah katakan menggantikan susana dirumah..selalu beratur amik makanan n pastu leh cekek.. tapi bulan puasa tunggu sesama sampai bukak waktu.. tapi yg paling best time start nak menketedarah.. senyap sunyi macam takde org.. yg dengar bunyi tray je.. aku pikirkan balik cukup kita minum air dalam gelas plastik kecik tu bukak puasa? aku rase air yg dorang bagi test rase kat pasaraya tu lagi besar hehehe.. dulu geng syeik,munip,dah ada lah lagi yg sakan buka kat masjid.. cikgu anuar jeling je dari jauh.. puasa kat mrsm best pasal makan reramai.. manu out pun jadi sedap.. aku ingat lagi kes ikan tak buang perut n ingsang buat goreng.. siap ada ulat lagi kat dalam perut ikan.. kecoh kejap.. tapi aku tgk semua bedal abis je.. masa form 3 byk kakak2 keja kat situ.. comel2 je serve kita makan.. sempat aku ayat satu hehehe.. bwk pi town lagi.. naik teksi oooo... dulu duit leh kuar kat pejabat pos bergerak .. dulu lah time masa mula2 masuk dulu.. outing pun cam tak berapa dibenarkan.. kalau outing aku ngan geng pi makan kat medan bas-semua order nasik goreng pataya..pasal jakun giler tgk nasik bungkus ngan telur.. masa tu dah abis mahal dah makan benda tu.. antara biskut paling famous masa tu chipsmore.. aku pun tak tau cam mana leh jadi famous..

citypullagro said...

masa awal tahun kita masuk, gejala home sick paling teruk berlaku mengalahkan bacth lepas kita.. abis masuk kat skolah semua sama baya.. kalau ada senior leh lah tumpang bermanja or jadi abang.. nie semua pakat layan jiwang.. sapa ada radio kecik yg leh masuk poket tu dah kira best.. bukak paling kuat tapi 3 org je leh dengar hehehe.. kalau lane tak clear.. ikat pada besi katil.. pastu bila ada junior masuk duduk kat tingkat bawah.. semua senior tak leh n diharam kan untuk turun kebawah.. takut kena buli kot.. yg silelaki mula duk dering2 awek baru masuk hehehe.. budak budak la masatu..
korang tempat basuh dalam bilik mandi.. singki besar giler cam leh mandi dalam tu.. pastu dalam bilik air ada kolah lagi.. aku tak ingat masa tu ada ke org tlg cuci toilet? sbb aku tak ingat skali pun pernah ada gotong royong bersih toilet.. ke aku yg tak ikut? ngular?

shidah said...

Selamat berpuasa..
mat rasa2nya x semua budak laki pose..jeng2..ada sape2 yang terasa tak puasa masa sek..angkat tangan..hehe

Reduan said...

Yup, kenangan berpuasa d maktab memang tak boleh dilupakan. Memang seronok berbuka secara jemaah ni sbb boleh tgk macam-macam perangai. Pengalaman yag tak boleh dijual beli.

Selamat hari raya ye kawan2 semua!!

merut said...

ha ha ha shidah oi...

aku tak ngaku kalau aku tak posa pun, sebab ko tak nampak..... he he he

anese said...

salam....saya rase yang paling berlagak balik ialah budak kelate sbb selalu dapat balik awal sehari..bas dtg jemput kat blok akademik...semua org tgk..dtg hantar...best sgt mase tu...aku naik bas dgn penuh riaknya!!

Azuan said...

anis... tuhan marah orang riak ni...

saiful said...

Budak Kedah kena balik sendiri... Nasib baik ada van... Alor Setar - Kulim jauh tu... Hehehe...

Anonymous said...

budak swak lagi best.. naik kapal terbang lagi.. haha.. free plak tu.. bestnyer..

Anonymous said...

ada sorang mamat tu, buka pose laju gile pasal nak belasah bubur lambok ngan teh tarik kat mesjid pph tu..
abiss lekat trend tu kat junior2..
wuahahah! -jr-

Azuan said...

aku tau... itu mesti mahidzal dahari aka macai...

alizamarwa said...

bagi pompuan yg tak posa..paling syok DS bagi kerjasama menapau makanan dan diambil dari DS bawak naik atas dorm..huhuhuhu...berlagak kenyang la pada yg posa....huhuhuhu...