Saturday, May 16, 2009

Selamat Hari Guru - Kenangan Dengan Cikgu Nik dan Cikgu Anuar


Kawan-kawan aku ada story sikit pasal kenangan di MRSM PDRM

baca disini.

Kalau ada anugerah tokoh Cemerlang aku rasa kita boleh kasi pada cikgu nik. sape setuju?

30 comments:

alizamarwa said...

dia mmg idola ramai la...aku setuju sangat...

Azuan said...

Cikgu Nik ni antara cikgu yang paling awal kita kenal kat maktab. Cikgu yang berdedikasi untuk menjaga hal ehwal kebajikan kita. Yang aku kagumnya dia macam boleh ingat nama setiap sorang budak perintis walaupun budak tu x glamer pun (macam aku).
Memori pasal Cikgu Nik yang paling aku x boleh lupa: dialah cikgu yang bertanggungjawab untuk handle roll call lepas cuti panjang, kira cukup ke x student. Dan dia jugaklah yang bersusah payah menguruskan tiket percuma kita untuk balik cuti semester. Jasamu tetap dikenang.
Tapi Cikgu Nik berhenti jadi cikgu masa kita form 5 dulu untuk terima jawatan sebagai Kurator Muzium Telekom kat Jalan Raja Chulan, KL. Tahun 2007 atau 2008 aku pernah ternampak Cikgu Nik atas LRT masa aku nak pergi kerja. Tapi aku x dapat nak bersalam dengan dia memandangkan jarak kitorang yang agak jauh dan juga faktor kepadatan dan kesardinan LRT pada masa tu, So, aku boleh mengusha jelah. Aku nampak Cikgu Nik turun kat stesen Kerinchi. So, aku suspect yang dia dah kerja kat HQ, Menara TM.

shidah said...

batul 2 rasanya semua budak2 batch kita dia ingat nama..
ingat lagi masa form 5 ada satu kes yang membuatkan budak2 form 5 mengamuk..hehe..2 pun kalau krg ingat la kan..
semua cikgu mcm salahkan budak2 perintis ni tapi cikgu nik backing gile2..2 yang menjadikan cikgu nik the best..

Azuan said...

Sebenarnya pada peringkat usia begini, kalau x mention, memang x boleh recall. So, Shidah, apa kes yang buatkan budak2 form 5 mengamuk tu? Boleh jelaskan sejelas2nya x...

shidah said...

hehe..x ingat eh..ala cite pasal survey yang budak form 5 suruh budak junior isi 2..tapi x leh cite lanjut kot kat sini. sebab cite 2 bawah ISA.haha

Azuan said...

Ko dah bagi hint pun aku x blh ingat lagi ni... Dah tua betul rasanya ni... Ko cerita dalam emel jela... Yang aku ingat ada satu lagi kes ada orang tulis surat layang kat Halim luahkan rasa x puas hati sebab Halim selalu bias pada budak batch 93 sampai semua student kena bebel dgn Halim kat DSG tapi sorang pun x ngaku...

citypullagro said...

-debab- ingat cikgu hamid dengan cikgu apa yg mengajar pendidikan seni tu? cikgu hamaid ajar ragbi tu? garang tul dia yek? pastu korang ingat tak time amali sembelihan ayam n kamping.. pas sembelih kita buat pertandingan memasak. tak sialp aku masa kita form 3 agaknya..
satu lagi timekena ke merentas desa satu kem? lari sampai ke anak bukit.. ramai jaguh rentas desa kita masa tu.. aku lak standart lah duk lane belakang skali.. masuk semak isap rokok hehehe

citypullagro said...

satu lagi kes yg conteng msj kat tangga? mula2 sikit pastu terus sampai tingkat atas.. kecoh masa tu.. pastu time ada budak junior conteng gambar batman kat bilik sickroom.. kena belasah dengan budak perintis.. kebanyakan peraturan atau budaya kita yg start kat situ kan?

Azuan said...

Aku ingat lagi yang masa sembelihan tu, si Khairoul Nisya sembelih ayam sampai putus leher. Patutnya dah foul dah tu tapi tanpa disedari dia masuk gak ayam tu sekali dengan ayam yang sah dan kita masak dan terus makan dengan lahapnya. Ishh ishh ishhh... Tapi aku rasa budak pompuan kelas kita x tau benda ni pasal kita xnak bg diorang gabra... ;p

Reduan said...

Mat Tiara;

Cerita yang menarik untuk dibaca. Kekadang cerita2 begini bagus untuk dibuat pedoman dan teladan..

alizamarwa said...

pasal sembelih ayam...ikut kelas ke homeroom?bukan homeroom ker?sbb masa sembelih tu aku yg pegang ayam n sambadi tukang sembelihnya..lupa lak sapa..sampai putus gak kepala ayam tu dan aku berjaya membuat balingan ayam yang jauh sbb terkejut sangat...hehhe..rupanya ramai gak eh yg sembelih sampai putuih..hehehhe...

citypullagro said...

-debab-
hahaha ramai rupanya hehehe biasalah kali pertama sembelih ayam...

Azuan said...

Amali sembelihan ni ikut kelas masa form 4. Ni semua inisiatif Ustaz Mat Diah pasal dia nak latih kita sebelum kita melangkah ke dunia sebenar lepas keluar maktab. Masa form 5 lak ustaz buat amali hai. Budak2 lelaki kena pakai kain cadar putih buat kain ihram. Siap ada replika Kaabah lagi.

Azuan said...

Typo error kat atas. Amali haji...

shidah said...

azuan..
kes yang cikgu halim 2 salah satu gak la..rentetan dari peristiwa itu..hehe.
x pe abaikan..x penting pun..
yang pasti kenangan kat sekolah mmg banyak gile..koleksi gambar2 masa sekolah pun masih tersimpan rapi kat dalam album.. :-)

alizamarwa said...

hah shidah..apa lgi...tempek ar pic2 tu kat cni..aku tau...pic2 tu mesti ada kat umah ko kan..takpa la..blk msia nanti the first thing scan pic2 tu then letak kt cni eh....

mayrude said...

he he aku suka betol bab ayam putus leher
dah saha aku dah makan pun baru tersadao nak mencari mana bangkainya....... rupanya dah dalam periuk...........
amin

Azuan said...

Takpe, x sengaja... ;p

Merut, aku dgr ko dah jadi pencegah rasuah sekarang? Bila mau tangkap itu mamat awet muda?

shidah said...

shila..
2 la pasal gambar2 2 semua ada kat rumah.
tak pe nanti balik rumah shidah akan buat operasi..hehe

err..tanya sikit boleh merut 2 sape ke :-)

Azuan said...

Shidah, ko abis PhD bila? Kalau dah dpt title doktor nanti belanja2la member kat sini. ;)
Kalau x ingat Merut, layari2lah link kat bawah ni:
http://mrsmpdrm92-96.blogspot.com/2009/03/merut-alor-setar-hairizal.html

shidah said...

oo..hairizal..
hmm..lambat lagi la..2011. insyaallah kalau jumpa krg bolehlah belanja. 2 pun kalau lulus la..haha

Azuan said...

Ko amik course apa kat sana? Disebabkan ko punya course punyalah lama nak grad dapat PhD, maka aku mengesahkan yang ko punya sijil nanti bukan sijil beli punya. ;)
Kat sini punyalah ramai orang yang pakai title Dr beli. X payah pegi kampus, buat tesis 40 muka pun boleh dapat PhD. Yang termasuk senarai adalah pakar motivasi, politician, bomoh & artis pun ada. Tak nak mengaku pulak tu padahal universiti yang dia bagitau tempat dia belajar tu memang dah terkenal seantero dunia sebagai scam university. Kita yang x tau ni percaya je sambil mengagumi kebijaksanaan diorang.
Padahal scam university ni cuma collect duit je. Bila dah cukup korum, diorang sewalah hall yang megah2 buat konvo. Ishh ishh ishh... Biarlah aku dengan sijil SPM aku yang x segah mana ni daripada beli sijil palsu...

shidah said...

civil engineering..
ada gak dengar kes mcm 2...
tapi yang pasti nak buat phd mental kena kuat. jadi tak hairanlah kalau ada org yang x betul lepas buat phd..haha

Azuan said...

Xpe, ko pakai tudung, kalau botak boleh cover... ;p

citypullagro said...

ada PHd yg tak yah belajar pun, ramai yg dah dapat n ada yg PHD tahap gapan pun..ramai org melayu dapat dah benda nie..Perasaan Hasad Dengki hehehe PHD gak tu.. teroro lah ko shidah masih nak belajar lagi.. aku respek kengkawan kita yg dah umur 30 masih tekun belajar.. otak aku pun rasenya dah berkarat.. nak abihkan belajar kat upm pun seksa rasenya.. hehehe

Azuan said...

Ya aku suspek dan respek sama shidah. Aku kalau nak sambung belajar mcm ko, mau putih rambut aku. La ni pun dah beruban. Ko amik PhD amik scholarship IPTA ke? Ko lecturer ke? Ngajor kat mana?

alizamarwa said...

kecik2 cili api shidah ni..cuma aku rasa macam tak pueh hati je ngan ko dulu shidah..sbb aku tegur ko kat kuittho dulu..dalam library...ko wat derkkk jer kat aku kan...sabo jerlah..sib baik tak jupe ko dah lepas tu..kalau tak..memang aku tak tegur ko dah...hehehhehe..maybe ko blur kot sbb tetiba jer aku as a student tegur sambadi yg dah jadik lecturer kat ctu...tegur lak mcm kawan2 tegur..yer tak?heheheheh..dah mmg kita schoolmate...nasib arrr...hehehhe

shidah said...

muazam..dah involve ngn academic dan ada peluang..tapi x de lah rajin or pandai sangat..hehe

azuan..yup scholar KPT. ngajar kat UTHM..

shila..alamak ada tegur shidah ke? bila 2? selalunya kalau org tegur shidah tegur balik.pelik2..even student tegur pun shidah tegur balik..hehe..siap borak2 lagi..haha..
silap tegur org kot..hehe

alizamarwa said...

shidah....mmg ko org nya yg aku tegur tu..aku pasti..sbb ko bukan banyak berubah pon..tak silap aku ko start keje ctu jadik tutor kan?pa2 pun mmg aku pasti ko..agaknya sbb aku comot kot masa tu..tu yg ko tk cam..hihihi..biasa la...student.selekehhh jer...ehehehhe

citypullagro said...

-debab-
tu lah perjalanan hidup kita dah ditentukan dah siap2. kita just jalankan jeee.. pikir apa yg patut untuk perubahan.. sapa percaya dgn apa yg dilakukan pada masa skarang.. dulu tak pernah terpikir pun.. tapi aku ingat pesan bapak aku.. belajar tinggi bukan jaminan kejayaan.. tapi menjamin tahap pemikiran dan level pengetahuan seseorang itu menghadapi masa depan..peah.. palsapah palsapah..